Головна ДОЛУЧАЄМОСЬ ДО ФОРМУВАННЯ КРЕАТИВНИХ КЛАСТЕРІВ В УКРАЇНІ

ДОЛУЧАЄМОСЬ ДО ФОРМУВАННЯ КРЕАТИВНИХ КЛАСТЕРІВ В УКРАЇНІ

Початок 11 грудня

Кінець 12 грудня
Місце проведення Київ

27-28 листопада та 11-12 грудня 2021 року у Києві відбувся Всеукраїнський кінофорум Спілки молодих кінокритиків України. Завдяки підтримці Міністерства молоді та спорту України і сприяння Житомирської, Івано-Франківської, Тернопільської та Волинської кінокомісій,  вдалося зібрати талановитих підлітків від 15 до 25 років із багатьох регіонів країни та наповнити ці вихідні неймовірними подіями, зустрічами та можливостями.

Метою Форуму стало залучення молоді до ухвалення рішень щодо розвитку українського кінематографу та культури.

На думку директорки Проектно-освітнього центру «Агенти змін» Прикарпатського університету, експерта з кластерного розвитку (лінк), в т.ч. кластерних проектів у сфері креативних індустрій, –  Світлани КРОПЕЛЬНИЦЬКОЇ «…у час пандемії, спричиненої COVID-19, особливої актуальності набула й потребує підтримки розвитку кіноіндустрія, як одна вагомих сфер креативного сектору економіки, що безперечно може створювати значну додану вартість як у окремих регіонах, так і у державі загалом. Водночас на даному етапі український кінематограф й сфера культури перебувають на етапі відродження або нового проривного становлення, а отже вимагають об’єднання неабияких зусиль різних стейкхолдерів та інституційно-фінансової підтримки.

Потужним інструментом стимулювання його розвитку має бути визнана у світі модель кластера. На Прикарпатті ми вже працюємо й робимо перші кроки до запуску кластерної ініціативи з креативних індустрій, об’єднуючи потенціал бізнесу в галузі кіновиробництва, освіти і науки – Прикарпатський національний університет імені В.Стефаника та його  проектний офіс «Агенти змін» ПНУ, інституцій громадянського суспільства – Агенція регіонального розвитку в Івано-Франківській області, ГО «Івано-Франківська кінокомісія», Науковий парк «Прикарпатський університет» та інших суб’єктів-потенційних учасників креативного кластера «Захід» (лінк).

Протягом чотирьох днів учасники прослухали майстер-класи, де дізналися про всі етапи створення фільму: від написання сценарію та кастингу акторів до вибору локацій і застосування спецефектів під час зйомок. Як результат, вони розробили власні сценарії, зняли та змонтували короткометражні фільми за допомогою фахівців. Крім того, дізналися як підготуватися до пітчингу та як подати стрічку на фестиваль.

Спікерами Всеукраїнського Кінофоруму Спілки Молодих кінокритиків України стали відомі та талановиті представники українського кінематографу:

  • Сценаристка та продюсерка Юлія Чернявська;
  • Режисер Сергій Шараєвський;
  • Режисер Антон Гойда;
  • Режисерка Оксана Тараненко;
  • Режисер Станіслав Сукненко;
  • Режисер монтажу Максим Десятерик.
  • Кінокритик Олександр Гусєв;
  • Кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздовський;
  • SFX-майстер Олександр Чернявський;
  • SFX-майстер Вадим Лисак;
  • Звукорежисер та композитор Віталій Кандиба.

Кураторами заходу стали:

  • Викладач коледжу культури і мистецтв ім. Івана Огієнка (м. Житомир) Ігор Шурпан;
  • Викладач медіа-школи «SKY» (м. Малин) Олександр Бражник;
  • Гафер Дмитро Амелічев;
  • Продюсер Олег Щербина.

Також у Форумі прийняв участь представник Міністерства молоді та спорту – Дмитро Донченко.

Учасники цієї події на власному досвіді побачили, що здатні брати участь у процесі створення українського кіно та завдяки різноманітним активностям сприяти розвитку та покращенню національного кінематографу.

«Щиро дякуємо Міністерству молоді та спорту України і регіональним кінокомісіям за те, що допомогли реалізувати нашу мрію у створені такого яскравого та мотивуючого заходу. Організація цінує те, що держава підтримує ініціативи проактивної молоді в розвитку молодіжних рухів» – говорить Голова Спілки молодих кінокритиків України Анастасія АМЕЛІЧЕВА.

 «З часів здобуття Україною незалежності українська кіноіндустрія поступово трансформується в сучасну злагоджену систему, в якій є місце для розвитку всіх ланок: виробництва, демонстрування, розповсюдження, популяризації фільмів, самоорганізації суб’єктів кінематографії для відстоювання своїх інтересів, збереження кінематографічної спадщини, кінокультури та кіноосвіти. Організація і проведення таких кінофорумів є створенням умов для повноцінного розвитку кіногалузі, виявлення справжнього потенціалу можливостей креативної молоді, становлення міжрегіональних зв’язків» –  підкреслює керівник Агенції регіонального розвитку Івано-Франківської області, голова ГО «Івано-Франківська кінокомісія» Віктор ВІНТОНЯК.

Довідка:

Спілка Молодих Кінокритиків України – громадська молодіжна організація, мета якої об’єднати молодь навколо українського кіно. На сьогодні, об’єднання налічує понад 100 осіб із різних регіонів України.

За короткий період існування організації вже було проведено понад 20 заходів та інтерактивів, такі як:

  • Майстер-класи із Олександром Гусєвим, Ярославом Пілунським та італійським продюсером Стефано Бассо;
  • Панельні дискусії: обговорення українських художніх та документальних фільмів за участі творців стрічок;
  • Візити на спеціальні покази фільмів;
  • Участі в оцінюванні україньських кінострічок у рамках фестивалів «Відкрита ніч» та Коростенському фестивалі вуличного кіно;
  • Проведення круглих столів на тему «активізація ролі молоді в процесах творення і розвитку української кіноіндустрії»;
  • Візит на 37-й Варшавський̆ кінофестиваль;
  • Запрошення до посольства України в Польщі на зустріч із Надзвичайним і повноважним послом Андрієм Дещицею;

Діяльність Спілки Молодих Кінокритиків України наголошує на важливості голосу молоді в розвитку сучасної держави. Організація проводить безкоштовні майстер-класи для членів спілки, спікерами яких є досвідчені та відомі представники кінематографу. Також члени спілки мають можливість дивитися фільми на прем’єрах, національних та міжнародних фестивалях, обговорювати їх на творчих зустрічах із творцями фільмів, та згодом ділитися своїми враженнями через написання відгуків та поширення їх у молодіжних колах, соціальних мережах та засобах масової інформації.

Коментарі закриті.