Головна Співпраця щодо збереження та популяризації стародруків з колекції Шептицького

Співпраця щодо збереження та популяризації стародруків з колекції Шептицького


28 жовтня та 6 листопада АГЕНТИ ЗМІН консультували колег з Івано-Франківської академії Івана Золотоустого щодо реалізації проекту зі збереження та популяризації унікального зібрання стародруків із колекції Митрополита Андрея Шептицького. Прикарпатський національний університет допомагає фахівцям Академії створити сучасну науково-технологічну платформу для дослідження та збереження раритетного бібліотечного фонду. Співпраця сприятиме промоції культурної спадщини Прикарпаття у світі.

У бібліотеці Івано-Франківської академії Івана Злотоустого зберігають унікальні стародруки, яким понад 500 років. Ці старовинні видання із колекції Андрея Шептицького.

На початку ХХ століття Шептицький передав їх духовенству Станіславова, чітко прописавши обов’язки читачів і бібліотекарів та умови зберігання літератури. Кількість цих книг становила 3871 примірник. Ще було 3600 пергаментних сувоїв. Пергаментні сувої зникли у радянські часи. Не дорахувались бібліотекарі й частини книг. Та все ж левова частка фонду збереглась. Нині у колекції майже 3 тисячі стародруків. Найбільш унікальні – інкунабули – видання, які були створені від початку книгодрукування до 1500 року.

Більшість видань релігійного спрямування: Святе Письмо, часослови та твори отців церкви. Щоб їх прочитати, знадобиться допомога мовознавців. Переважно книги всі латинню, але зустрічається також старогрецька, готична латинь.

В цій бібліотеці, кажуть науковці, можна написати не одну дисертацію, оскільки кожна книга є унікальним джерелом для досліджень. Тому хочуть оцифрувати стародруки. Для того, щоб сканувати таку літературу, потрібна дороговартісна техніка. Тож у Академії хочуть реалізувати проєкт популяризації стародавньої літератури з колекції книжок митрополита Андрея Шептицького.

Коментарі закриті.