Головна Розроблений АГЕНТАМИ ЗМІН проєкт визнано урядом пріоритетним

Розроблений АГЕНТАМИ ЗМІН проєкт визнано урядом пріоритетним


Кабінет Міністрів України визначив як пріоритетні 103 інвестиційні проєкти до 2023 року. Відповідне розпорядження уряд затвердив з триденним доопрацюванням на засіданні в середу 18 листопада. Серед інвестпроєктів, які планується реалізувати за рахунок держбюджету і міжнародної технічної допомоги, – Міжнародний науковий центр “Обсерваторія” на горі Піп Іван – платформа розвитку Карпатського регіону. У розробці цього проєкту взяли участь фахівці Проєктно-освітнього центру “Агенти змін” Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Світлана Кропельницька, Тетяна Мигович, Іван Фуфалько, Роман Щур, Яна Стадільна під керівництвом ректора університету Ігора Цепенди.

До розробки проєкту також долучилися фахово Михайло Білий, Ольга Григорів, Юрій Лукашук,  Іван Гасюк, Мирослава Миленька, Ярослав Ерстенюк. Вони надавали консультаційну підтримку за трьома векторами проекту: 1.Розвиток функціоналу астрономічної обсерваторії, супроводження супутників космічних агентств. 2.Метеоспостереження, продаж метеоінформації для авіаперевізників. 3.Екобезпечний туризм: екологія й безпека у розвитку туристичної галузі. Експертну підтримку проєкту також забезпечили проректор, професор Прикарпатського університету Валентина Якубів та професор КНЕУ Тетяна Майорова.

Нагадаємо, завдяки договорам про співпрацю, підписаним між Прикарпатським університетом та УДСНС в Івано-Франківській області було вирішено частину приміщень обсерваторії використовувати для розташування пункту високогірної рятувальної служби і пізніше змінити її на професійну високогірну рятувальну службу (навчальний центр та пошуково-рятувальна станція), що функціонуватиме цілий рік. Договір про співпрацю продовжено 28.07.2020 року. Ця частина робіт розпочалась і реалізовується в рамках проєкту «Адаптація колишньої обсерваторії на горі ПіпІван до потреб високогірного рятувального навчального центру» (PIMReC), що
реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми
транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020.

За період реалізації проєкту PIMReC розроблено проєктно- кошторисну документацію, виконується частина робіт з реставрації будівлі обсерваторії, передбачено придбання одиниці метеорологічного обладнання для забезпечення безпечного туризму через платформу електронних послуг. Також передбачено, що прогнози погоди будуть використовувати для місцевого аеропорту та Українських авіаліній для планування польотів.

Об’єкт “Обсерваторія” локалізований в межах Карпатського національного природного парку, з яким університет, а також Міністерство екології та природних ресурсів України, Міністерство освіти і науки України 22.09.2018 р. підписали Меморандум про взаєморозуміння і співпрацю. Метою документу є відновлення Обсерваторії, шляхом створення в т.ч. на її базі Карпатського екологічного центру.

Карпатський регіон є одним з найпривабливіших географічних регіонів Центральної та Східної Європи, який має стратегічне значення у розвитку територій різних держав. А високогірне розташування обсерваторії робить її унікальним в Європі науковим осередком. В світі всього налічують близько 400 обсерваторій, в Україні – діючих – 6, йдеться у описі проєкту.

Проєкт регіонального розвитку є актуальним та багатовекторним за напрямами реалізації і відповідає трьом операційним цілям Стратегії розвитку Івано-Франківської області до 2027 року, зокрема:

  1. Конкурентоспроможна економіка на засадах (завдання: 1.1. Стимулювання розвитку інноваційних видів економічної діяльності, залучення інвестицій; 1.3. Розвиток туристично-рекреаційної сфери; 1.4. Стимулювання економічного розвитку громад, сільських та гірських територій.)
  2. Розвиток інфраструктури області смарт-спеціалізації (завдання: 1. Розвиток дорожньо-транспортної, логістичної, прикордонної інфраструктури.)
  3. Створення комфортних та безпечних умов проживання на території Івано-Франківської області (завдання: 3.1. Забезпечення рівного доступу, підвищення якості медичних, освітніх послуг та розвиток спорту в громадах; 3.4 Підвищення рівня екологічної безпеки.).

Коментарі закриті.