Головна Мандрівникам – відпочинок, громаді – кваліфіковані кадри

Мандрівникам – відпочинок, громаді – кваліфіковані кадри


Студенти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника спільно із громадою Витвицької ОТГ Долинського району нашої області та Проектно-освітнім центром університету «Агенти змін» втілюють в життя туристично-рекреаційний проєкт «Створення кемпінгово-наметового містечка «Байки бойка» в урочищі Бовкоти Витвицької ОТГ».

Ідея посприяти туристичному розвиткові одного із куточків Івано-Франківської області, спорудивши серед гір наметове містечко, виникла у Андрія Сікана та Юрія Гулея – студентів економічного факультету, спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування».

Поданий на конкурс студентських проектів розвитку органів місцевого самоврядування «Сьогодні креативна ідея – завтра реальна справа», що спільно був організований ІФ РВ «Асоціація міст України» та Агентами змін,   проєкт «Наметове містечко «Байки бойка» став одним із переможців.

«Потрібно робити щось таке, щоб приносило людям користь. Щоб люди від цього отримували задоволення. Щоби вони приїздили і дивувалися красою України», – розповів один з авторів ідеї Юрій Гулей.

Місце серед бойківських Карпат, пояснили АГЕНТИ ЗМІН, вибрали не випадково. Гірський туризм на Івано-Франківщині значною мірою розвинений на Гуцульщині (Яремче, Микуличин, Поляниця). Тоді як інші, не менш мальовничі місцини, залишаються на марґінесах.

Одночасно програму розвитку туризму в урочищі Бовкоти розробляли у Витвицькій ОТГ Івано-Франківської області, з якою університет підписав у 2018 році угоду про співпрацю. Тому студенти ПНУ з фахівцями АГЕНТІВ ЗМІН почали спільну розробку програми з Витвицькою громадою.

«Тоді й почалася підготовка за менторської підтримки фахівчині АГЕНТІВ ЗМІН, теж доцентки кафедри фінансів Тетяни Мигович, ще й до більшого конкурсу Івано-Франківської обласної ради, – каже Світлана Кропельницька, директорка Центру «Агенти змін», доцентка кафедри фінансів Прикарпатського університету. – Це був обласний конкурс програм і проєктів. Ця проєктна ідея, вже спільна, наших студентів і Витвицької громади, теж перемогла на конкурсі».

Сьогодні на місці в урочищі Бовкоти Витвицької ОТГ вже споруджено 6 дерев’яних будиночків та дві відкриті веранди. Розташувалося містечко на березі гірської річки Лужанки. Попереду ще багато роботи. Містечко планують розширювати. Тут, кажуть представники місцевої громади, можна буде не лише зупинитися на відпочинок приїжджим туристам. Місцевість і комплекс сприятимуть проведенню різних виїзних тренінгів, таборувань, спортивних змагань.

«Неподалік встановлено велозупинку на перетині двох велосипедних туристичних маршрутів. У співпраці з ГО «Сонячна Січ» встановлено інформаційні стенди в рамках проекту «Жива історія нескорених». З них можна дізнатися про історію цього краю, адже неподалік від наметового містечка є могила Василя Гошовського «Дорошенка», обласного провідника ОУН-УПА, а трохи вище, у селі Липа, старовинна церква Вознесіння Господнього, поряд з якою є туристичний притулок «Яворинка» на 15 осіб,» – розповідають працівники Витвицької ОТГ Віталій Кульпа та Марія Паламар.

Все це, каже очільник громади (2015-2020 року головування) Микола Шикор, стало можливим завдяки співпраці з ПНУ ім. В. Стефаника та, зокрема, АГЕНТАМИ ЗМІН. Саме за його каденції проект стартував і набув сьогоднішнього вигляду. Щоправда, каже Микола Шикор, будь-яке туристичне місце потребує для розвитку доброї інфраструктури і сполучення. На жаль, сьогодні до цих мальовничих місць, які лежать за якихось 12 кілометрів від автошляху Н10, що сполучає Львів з Івано-Франківськом, дуже складно добиратися через погане покриття.

«Від 2017 року я направляв листи до Кабінету Містрів України, різні інстанції. Коли головою ОДА був Денис Шмигаль, громаді передбачили 4 мільйони гривень на ремонт дороги Гошів – Лужки. Це невеликі гроші, оскільки лише проектно-кошторисна документація складає 400 тисяч гривень. А на 12 кілометрів покриття треба 116 мільйонів гривень. Згідно з тендерними процедурами за умов фінансування ці роботи мають бути виконані до грудня 2021 року,» – каже Микола Шикор.

Проєкт «Наметове містечко «Байки бойка» допомагає розвивати і впроваджувати елементи дуальної освіти, а також і дозволяє молодим людям бути залученими до розвитку територій, з яких вони походять. Такий підхід, каже Світлана Кропельницька, допомагає якісно підготувати фахівця, який зможе знайти собі роботу у своїй громаді. Таким чином громада отримує висококласних працівників, а держава не втрачає своїх громадян, які у якості заробітчан не намагаються виїхати за кордон.

Коментарі закриті.