Головна КЛАСТЕРНА ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ АГЕНТІВ ЗМІН СПІЛЬНО З УКА

КЛАСТЕРНА ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ АГЕНТІВ ЗМІН СПІЛЬНО З УКА

Початок 26 вересня

Кінець 27 вересня
Місце проведення Прага

26-27 вересня делегація Українського Кластерного Альянсу, у складі якої був представлений і Центр «АГЕНТИ ЗМІН» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, взяла участь у Європейській кластерній конференції в Празі.

Директорка Центру Світлана КРОПЕЛЬНИЦЬКА представляла можливості кластерного розвитку Івано-Франківщини, роль АГЕНТІВ ЗМІН ПНУ у цьому процесі, а також налагоджувала контакти та ділові зв’язки задля розвитку кластерної ініціативи креативних індустрій, над запуском якої АГЕНТИ ЗМІН мають вже певні напрацювання спільно із членом Правління Бізнес-Асоціації Івано-Франківська, Координатором Кластерної ініціативи креативних індустрій, Головою Асоціації Кінокомісії України, директором Агенції регіонального розвитку Івано-Франківської області Віктором ВІНТОНЯКОМ.

У конференції взяли участь більше 600 делегатів від усіх країн-членів ЄС. Головні теми обговорень – це досить традиційні обміни по розвитку кластерних політик і практик, співпраця кластерів у інноваційному розвитку, подвійному цифровому та зеленому переходах. Але головна увага була прикута до теми стійкості економік і ланцюгів доданої вартості, які через війну в Україні зазнали значних потрясінь. Відповідно, й тема України згадувалась у виступах досить часто (детальніше на сайті УКА).

Кожна учасниця української делегації, зокрема і Світлана КРОПЕЛЬНИЦЬКА, провела низку В2В зустрічей з представниками європейських кластерів, кластерних ініціатив, бізнес-асоціацій, хабів, університетів та інших інституцій, які сприяють кластерному розвитку. Серед них: Basilicata Creativa, Organismo DI RICERCA (Італія), Research Associate at University of the Federal Armed Forces Hamburg (Німеччина), Longarone Fiere Dolomiti (Італія), Advisory at BizGarden s.r.o. (Чехія), Zlín Creative Cluster (Чехія), National Tourism Cluster «Bulgarian Guide» (Болгарія), National Cluster Association (Чехія), SIBB e. V. is an ICT and Digital Business (Німеччина) та ін.

“Для нас була велика честь і одночасно велика відповідальність представляти Україну на світовій арені. Кластери для України на даний час є не тільки інструментом регіонального розвитку, це інструмент відродження і відновлення після війни різних секторів економіки нашої країни, в т.ч. завдяки євроінтеграції та інтернаціоналізації кластерної спільноти. Отримала для себе важливий інсайт щодо розвитку креативних кластерів – головним драйвером розвитку в цій сфері є тісна крос кластерна співпраця учасників креативних індустрій і туризму, причому диджитал туризм тут відігріватиме ключову роль”, – зауважила Світлана КРОПЕЛЬНИЦЬКА в одному із інтерв’ю.

Знаковими подіями для учасників делегації були:

  • окрема нарада з DG Grow – провідним департаментом Європейської комісії, відповідальним за кластерний розвиток, , на якій було прийнято рішення про проведення в Словаччині конференції УКА на початку 2023. Стенд відвідали керівниця департаменту Ulla Engelmann, а також низка провідних менеджерів DG Grow;

  • зустріч з Merete Daniel Nielsen президенткою TCI Network, провідної світової кластерної спільноти та рішення про прийняття УКА до її складу.

 

Коментарі закриті.