Головна АГЕНТИ ЗМІН ДІЛЯТЬСЯ ПРОЕКТНИМИ ІДЕЯМИ НА МІЖНАРОДНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ

АГЕНТИ ЗМІН ДІЛЯТЬСЯ ПРОЕКТНИМИ ІДЕЯМИ НА МІЖНАРОДНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ

Початок 17 листопада

Кінець 18 листопада
Місце проведення Люблін (Польща)

17-18 листопада 2022 р. у Люблінському католицькому університеті Івана Павла ІІ кандидатки економічних наук, доцентки кафедри фінансів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, директорка Проектно-освітнього центру «Агенти змін» Світлана Кропельницька, фахівчині Тетяна Мигович і Тетяна Солоджук взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Bezpieczeństwo w sytuacjach kryzysowych w rejonach przygranicznych Polski i Ukrainy» («Безпека в кризових ситуаціях у прикордонних регіонах Польщі та України») у змішаному форматі (онлайн та оффлайн). Оганізаторами конференції виступили Програма транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, що фінансується Європейським Союзом, та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника.

З вітальним словом до учасників звернулись директор Центру європейських проєктів Лешек Буллер, ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда, проректорка Люблінського католицького університету Івана Павла ІІ Беата Піскорська.

«В сучасних умовах маємо загрози для безпеки екологічної, культурної, міграційної, соціальної. Польща не лише однією з перших простягнула нам руку допомоги, коли розпочалась повномасштабна війна, але й багато років перед цим активно докладала зусиль, підтримуючи спільні проєкти щодо швидкого реагування на великий спектр викликів безпеці», – підкреслив на відкритті заходу ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда.

На пленарному засіданні конференції учасники розглянули та обговорили велике коло питань, зокрема, щодо дій населення та служб надання екстреної допомоги в умовах загроз, безпеки інформаційного простору, проблем екології, економіки, досвід подолання психологічних травм у сімї та суспільстві тощо.

Тетяна Мигович і Тетяна Солоджук виступили на продовженні конференції у Секції 2 «Соціально-економічні наслідки кризових і надзвичайних ситуацій» із доповіддю на тему «Background of the cluster potential development of Prykarpattia» (Передумови розвитку кластерного потенціалу Прикарпаття).

«Соціальна сфера в кризових умовах зазнає підвищеного навантаження. Це сприяє виявленню нових і загостренню існуючих у проблем і вимагає пошуку шляхів їх подолання та дієвих механізмів зменшення наслідків негативних явищ. Тому для мінімізації негативних соціально-економічних наслідків пандемії COVID-19 і війни, а також подолання кризи необхідне прийняття швидких рішень, які зазвичай мають тактичний характер, проте розробляються в контексті довгострокової політики розвитку. », – зазначила у свої доповіді к.е.н., доц., фахівчиня Проектно-освітнього центру «Агенти змін» Тетяна Мигович.

«Вважаємо, що збільшити ефективність цих проектів допоможе процес кластеризації, який ми розглядаємо у двох основних аспектах: по- порше продукти проєкту стануть основною платформою, до якої поєднуватимуться інші учасники кластеру та на базі якої реалізуватимуться дотичні проєкти та заходи, проте з інших сфер, на перший погляд не пов’язаних між собою. По друге, організація, на базі якої реалізовано проєкт, маючи відповідні продукти та результати долучиться до інших установ та організацій, що працюють у тій самій сфері (до прикладу, медичній), що в подальшому сприятиме розвитку галузі регіону», – додала к.е.н., доц., фахівчиня Пректно-освітнього центру «Агенти змін» Тетяна Солоджук.

На завершення заходу учасники Міжнародної науково-практичної конференції «Безпека в кризових ситуаціях у прикордонних регіонах Польщі та України» домовились продовжувати співпрацю в різних напрямках задля спільного успішного розвитку в рамках участі уже в новій Програмі транскордонного співробітництва Польща-Україна 2022-2027.