Головна Нові парадигми співпраці у Єврорегіоні “Верхній Прут”

Нові парадигми співпраці у Єврорегіоні “Верхній Прут”

Початок 10:00

Кінець 11:00
Місце проведення Офіс АГЕНТІВ ЗМІН

Очільниця АГЕНТІВ ЗМІН Прикарпатського університету, доцентка кафедри фінансів Світлана Кропельницька взяла участь в якості спікера в онлайн-засіданні круглого столу «НОВІ ЄВРОПЕЙСЬКІ ПАРАДИГМИ СПІВПРАЦІ ТА ПОТЕНЦІАЛ ЄВРОРЕГІОНУ «ВЕРХНІЙ ПРУТ».

Захід було присвячено 20-річчю з дня утворення Єврорегіону «Верхній Прут» і обєднав учасників учасників трьох країн – Румунія, Молдова та Україна, що і об’єдналися для посилення прикордонної співпраці.

Учасники заходу обговорили сучасні виклики та необхідність втілення нової архітектоніки Єврорегіону «Верхній Прут» в контексті європейських тенденцій пост кризового розвитку. Увагу було приділено й економічним та інфраструктурним моделям тристоронньої єврорегіональної співпраці. Проаналізовано потенціал транскордонної взаємодії громад та інститутів громадянського суспільства на території Єврорегіону «Верхній Прут»

У своєму виступі Світлана Кропельницька, зокрема, наголосила, що саме проектний та кластерний підходи у їх взаємозв’язку та взаємодії мають стати одними із основних інструментів розвитку єврорегіонального співробітництва. Цю думку підтримала більшість ключових спікерів круглого столу.

Нагадаємо, Єврорегіон “Верхній Прут” було утворено 22 вересня 2000 року в місті Ботошань (Румунія). Він вже 20 років об’єднує прикордонні регіони Румунії, Молдови та України з метою тісного економічного співробітництва, спільного вирішення проблем інфраструктури тощо.

Починаючи з 15 жовтня 2003 року до складу Єврорегіон “Верхній Прут” входять Чернівецька та Івано-Франківська області з боку України, Ботошанський та Сучавський повіти з боку Румунії, Фалештський, Єдинецький, Глоденський, Окницький, Ришканський та Бриченський райони з боку Республіки Молдова.Європейським асоційованим партнером Єврорегіон “Верхній Прут” є федеральна земля Карінтія (Австрія).

Головні напрямки діяльності Єврорегіону «Верхній Прут»:

  1. Розвиток і гармонізація торгівельних і економічних відносин.
  2. Розробка проектів транскордонного співробітництва.
  3. Розвиток і впровадження передових технологій.
  4. Екологічна безпека, попередження забруднень басейнів Дунаю, Прута, Сірету, Дністра і Чорного моря, попередження та ліквідація наслідків промислових аварій і стихійних лих, збільшення кількості екологічно чистих виробництв.
  5. Гармонізація розвитку інфраструктур, в т.ч. енергетичних систем, транспортних та комунікаційних мереж.
  6. Розвиток транскордонних взаємин і розширення співробітництва у сферах нормативно-правового забезпечення, науки, освіти, культури, спорту та молоді.
  7. Забезпечення і впровадження в усіх сферах економічного, соціального, політичного та культурного життя повної та справжньої рівності між особами, які належать до національної меншини, та особами, які належать до більшості населення.
  8. Охорона здоров’я населення, розвиток туризму і рекреаційної діяльності.

 

 

Коментарі закриті.