Головна Нові особливості другого конкурсного відбору проєктів регіонального розвитку

Нові особливості другого конкурсного відбору проєктів регіонального розвитку

Початок 2019.11.29 В 10:00

Кінець 2019.11.29 В 15:00
Місце проведення Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника

Фахівці Проєктно-освітнього центру «Агенти змін» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в рамках виконання проєкту регіонального розвитку, який реалізовується за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу та у співпраці з Івано-Франківською обласною держадміністрацією та Івано-Франківською міською радою, провели цікаву інформаційно-консультаційну зустріч. Її основне питання – обмін інформацією щодо особливостей другого конкурсного відбору проєктів регіонального розвитку в рамках нового програмного періоду стратегічного планування 2021-2027 рр. та Угоди уряду України та ЄС про фінансування Програми підтримки секторальної політики «Підтримка регіональної політики України». Це питання та інші проблеми проєктної діяльності обговорювали проректорка з наукової роботи Прикарпатського університету Валентина Якубів, фахівці АГЕНТІВ ЗМІН, керівники, проєктні менеджери, головні та провідні спеціалісти управлінь та відділів розвитку економіки, інвестиційної політики, міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму, та інші ОДА, міськрад, райдержадміністрацій, ОТГ, Агенції регіонального розвитку, Асоціації міст України, ЦРМС, комунальних підприємств, громадських організацій, а також всі зацікавлені особи, які займаються проєктною діяльністю.

Модератором зустрічі виступила директорка Центру «Агенти змін», доцентка кафедри фінансів економічного факультету Прикарпатського університету Світлана Кропельницька, яка зауважила, що основною метою заходу є покращення якості та збільшення кількості успішних проєктних пропозицій, що будуть подані на вищезгаданий другий конкурс, а також мультиплікація ефекту діяльності проєкту-переможця першого конкурсу, в результаті якого і створено Центр, що і надалі надаватиме фахову консультаційну підтримку з управління проєктами.

До учасників зустрічі звернулися проректорка з наукової роботи, професорка  Валентина Якубів, Голова постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування, Івано-Франківської обласної ради Василь Мельничук, заступник міського голови Івано-Франківська Руслан Гайда.

«Сьогоднішній захід щодо підготовки проєктних заявок  на новий конкурс бюджетної секторальної підтримки ЄС дає змогу дізнатися багато новинок про те, як подавати проєктну заявку. Тут важливо враховувати принцип смарт- спеціалізації, що нам рекомендує ЄС. Адже досвідом підтверджено, що підхід смарт- спеціалізації в стратегічному плануванні, в проєктному плануванні, має значний ефект. Він полягає в тому, що готуючи проєктні заявки, або, здійснюючи стратегічне планування, потрібно враховувати інтереси різних груп стейкхолдерів і базуватися на синергії трьох основних інституцій –  громади, бізнесу і науки», – зазначила у вступному слові проректорка Валентина Якубів.

 Вона також підкреслила, що університет через АГЕНТІВ ЗМІН готовий надати підтримку ОТГ і всім зацікавленим установам, організаціям у підготовці проєктів, спрямованих на розвиток нашого регіону.

Головний експерт зустрічі, керівниця експертної групи розвитку механізмів та інструментів стимулювання регіонального розвитку Директорату регіонального розвитку Міністерства розвитку громад та територій України Валентина Москаленко розповіла про особливості подання заявок, джерела фінансування, зміни умов конкурсу, надала поради щодо розробки проєкту. Вона також назвала поширені помилки при написанні проєктних пропозицій. В контексті останнього, зокрема, вона зазначила, що важливими є зв’язок між визначеними проблемами та заявленими цілями та результатами. 

«Зараз така тенденція що державні кошти не видаються під якісь рядки бюджетів, або під конкретні заходи. Тобто якщо якась громада хоче отримати фінансування вона в будь-якому випадку має писати проєкт. Кожна громада має навчитися це робити. Ми раді, що на Івано-Франківщині створений такий центр як АГЕНТИ ЗМІН. Він допоможе області піднятися на новий рівень саме в розробці і поданні проєктів на різні конкурси не тільки секторальної бюджетної підтримки», –  зазначила Валентина Москаленко.

 На думку експертки, проєктний підхід допомагає по-іншому подивитися на проблеми громади. Валентина Москаленко також поінформувала учасників зустрічі про другий конкурс проєктів  секторальної бюджетної підтримки ЄС, який стартуватиме вже незабаром.

Директорка АГЕНТІВ ЗМІН Світлана Кропельницька поділилася досвідом роботи  Центру, відзначивши успішні проєкти, на вже вдалося отримати фінансування.

«Серед проєктів, які розроблені нашими фахівцями чи створені у співавторстві або отримали консультаційну, менторську підтримку АГЕНТІВ ЗМІН, є два мікропроєкти-переможці у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна: перший –  це  проєкт «Ворота у Центральні Горгани» для Брошнів-Осадської ОТГ, автор ідеї Ольга Максимович; другий –  це проєкт «Невидима спадщина», співавтор проєкту від університету  Христина Казимирів. Також, цими днями оголошено результати 10-ого обласного конкурсу проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування, де одним із переможців став проєкт Витвицької ОТГ – проєкт «Створення кемпінгово-наметового містечка “Байки бойка” в урочищі “Бовкоти” Витвицької ОТГ (Долинський район). Його авторами є наші студенти-фінансисти за менторської підтримки фахівця АГЕНТІВ ЗМІН, доцентки кафедри фінансів Тетяни Мигович», – розповіла Світлана Кропельницька.

У другій частині інформаційно-консультаційної зустрічі її учасники мали можливість відвідати офіс АГЕНТІВ ЗМІН та детальніше ознайомитися з його діяльностю і командою проєкту, в рамках якого він створений.