Головна Крок за кроком разом із українськими, польськими та словацькими партнерами

Крок за кроком разом із українськими, польськими та словацькими партнерами

Початок 2019.11.12 В 09:00

Кінець 2019.11.17 В 16:00
Місце проведення Словаччина

Учасники команди АГЕНТІВ ЗМІН пройшли стажування «Міжнародні партнерські проекти – крок по кроку». Його організували партнери Прикарпатського національного університету – Університет суспільних наук в Лодзі та Центрально-європейська академія навчань та сертифікації (CEASC). Координатори – Микола Смолінський та Ольга Горкавчук.

Програма включала дистанційну та майже тижневу очну частину у Словаччині. Учасники стажування під час роботи в групах на основі власних проектних ідей сформували проектні заявки та презентували їх перед експертами. Зокрема, нам вже не вперше консультаційно-експертну допомогу надавала доктор економічних наук, професор Київського національного університету імені В. Гетьмана, проектний менеджер і бізнес-тренер консультант з фінансового моделювання (бюджетування) проектів Тетяна Майорова. А всього стажування зібрало 30 учасників з різних куточків України і з різних сфер – закладів вищої освіти, ОТГ, громадських організацій, малого бізнесу тощо. Тож, крім безпосереднього нового досвіду у проектній діяльності АГЕНТИ ЗМІН мали нагоду зав’язати нові ділові зв’язки, розширити існуючі, а також налагодити у майбутньому спільну проектну роботу.

Міжнародна частина стажування проходила у Католицькому університеті в Ружомбероку (Словаччина). АГЕНТИ ЗМІН отримали важливі рекомендації щодо міжнародного проектного співробітництва, роботи з донорами. Колеги Словацького Католицького університету поділились досвідом щодо академічної мобільності їхніх науковців в рамках програми ЄС. Цікаві інформаційні зустрічі відбулися з його ректором Ярославом Демко, заступником декана з питань мобільності та розвитку Мартіном Тарайєм, професорами Католицького університету, ректоркою Університету суспільних наук Лодзі Уршулою Анною Домзал, а також з міжнародним експертом Станіславом Алвасяком.

Ключовими темами були:

– Грантові проекти: джерела фінансування EC, EEA, специфіка міжнародних партнерських проектів, структура проекту\проектної заявки, спектр інструментів та програм, пріоритети бюджетів 2020 та 2027.

– Програми Н-2020, Erasmus+*

– Фонди Вишеградської четвірки: Visegrad, Visegrad+ grants, пріоритети, специфіка конкурсів, вимоги партнерства, розміри дофінансування. ENI Hungary–Slovakia–Romania–Ukraine.

– EEA (EOG) and Norwegian grants.

У ході стажування АГЕНТАМИ ЗМІН спільно з міжнародними експертами було опрацьовано низку проектних пропозицій, котрі вже зараз можуть лягти в основу дієвого співробітництва Центру з місцевими громадами Прикарпаття. 

Підсумком стажування стала оцінка напрацьованих у групах концепцій проектів експертом та отримання дипломів та сертифікатів, що підтверджують його успішне проходження.

А результатами стажування в Україні обов’язково стануть: розробка і проведення тренінгів щодо підготовки міжнародних/транскордонних проектів, можливостей залучення коштів у рамках інструментів міжнародних донорських організацій; онлайн-консультації, вебінари; розробка/співрозробка проектів на отримання міжнародних грантів; публікації з питань проектної діяльності.

АГЕНТИ ЗМІН поділилися своїми враженнями від міжнародного стажування.                                               

Локатир Наталія. В рамках міжнародного стажування «Міжнародні партнерські проекти – крок по кроку» була нагода попрацювати над власними проектними ідеями від ідеї до партнерської заявки. Навіть, маючи досвід у написаннях проектів, завжди потрібно розвивати свої навики, адже з’являються нові Інструменти Європейської комісії з своїми унікальними вимогами,що і є суттєвим при формулюванні проектної заявки. Стажування було насичене командною роботою, активним нетворкінгом, новою корисною інформацією та новими ідеями. Під час стажування наша команда ознайомилася з інформацією про джерела фінансування проектів, інструменти Європейської комісії: Н-2020, Erasmus+* фонди Вишеградської четвірки та Норвежські гранти. На завершення стажування була чудова нагода познайомитися із потенційними партнерами та обговорити з ними ідеї спільних проектів.

Статкевич Михайло. Стажування було надзвичайно корисним в контексті освоєння сучасних підходів та ефективної методики розробки проектних пропозицій на розгляд іноземних донорів.

Детально вивчалися особливості міжнародного проектування на засадах взаємовигідного партнерства від народження ідеї до її практичного втілення.

Важливо, що усі проблеми розглядалися виключно у практичному вимірі, з урахуванням актуальних українських реалій та потреб.

У ході стажування нами спільно з міжнародними експертами було в попередньому плані опрацьовано низку проектних пропозицій, котрі вже зараз можуть лягти в основу дієвого співробітництва Центру з місцевими громадами Прикарпаття.  

Солоджук Тетяна. Програмою стажування «Міжнародні партнерські проекти – крок по кроку» було передбачено інформування про джерела фінансування грантових проектів, умови участі у грантових конкурсах, особливості організації міжнародних партнерських відносин, організаційні аспекти і можливості подання проектних заявок.

Учасники стажування під час роботи в групах на основі власних проектних ідей сформували проектні заявки та презентували їх перед експертами. Кожен з проектів був оцінений експертами на предмет його раціональності та ефективності використання ресурсів, можливості фінансування за рахунок актуальних інструментів фінансування, наявності позитивних моментів та недоліків, що впливатимуть на формування його рейтингу серед інших проектів.

Криховецька Зоряна. Перші 3 дні стажування відбувалося в Ужгороді.  Тренінг проходив у групах з 7-8 осіб, згуртованих за спільними інтересами, кожна з яких мала змогу розробити свій проект , починаючи від формування ідеї до остаточного оформлення проектної заявки. Проекти стосувалися розвитку мобільності серед студентів, формування демократичних засад в органах місцевого самоврядування, розвитку туризму в регіоні тощо. Президент Фундації CEASC, фахівець з підготовки проектних заявок Микола Смолінський акцентував увагу на юридичних аспектах підготовки проектних заявок.  Наступні дні стажування відбувались в університеті Словаччини, де до них долучиллись і наші партнери з університету Польщі. Колеги Словацького Католицького університету в Ружомберку поділились досвідом щодо академічної мобільності науковців в рамках програми ЄС. Нам розповіли про особливості підготовки та оцінювання заявок, поданих на Вишеградський Фонд, Норвезькі гранти. Звернули увагу на основні помилки аплікантів, яких не варто допускатись, щоб отримати схвалення експертної комісії конкурсів. Порекомендували конкурси, якими зараз можуть скористатись учасники стажування, що розробили проекти в тренувальних групах.